Bungie avskedar över 200 anställda, planerar djupare integration med Sony

Bungie har meddelat uppsägningar som påverkar 220 anställda. I ett blogginlägg citerar Bungies VD Pete Parsons “stigande utvecklingskostnader och branschförändringar samt uthålliga ekonomiska förhållanden” som den primära faktorn samtidigt som han avslöjar några dramatiska förändringar för företaget framåt.

Dessa uppsägningar motsvarar 17 procent av studions personal och påverkar varje avdelning inom företaget, med högre ledningsroller som påverkas mest. Parsons förklarar att de avgående anställda kommer att få ett “generöst” avgångspaket som inkluderar uppsägning, bonus och sjukförsäkring. Bungie planerar även att hålla personalmöten och individuella möten med teamet under de kommande veckorna för att hjälpa till att reda ut nästa steg. 850 anställda återstår efter uppsägningarna.

“Jag inser att allt detta är svåra nyheter, speciellt med tanke på de framgångar vi har sett med The Final Shape,” skriver Parsons. “Men när vi har navigerat de större ekonomiska realiteterna under det senaste året, och efter att vi har uttömt alla andra möjliga åtgärder, har detta blivit ett nödvändigt beslut för att omfokusera vår studio och vårt företag med mer realistiska mål och hållbara finanser.”

Parsons avslöjar även planer att ytterligare integrera Bungie i Sony Interactive Entertainment (SIE), som förvärvade studion 2022, för att dra nytta av dess styrkor. För det första arbetar Bungie med att integrera 155 roller (12 procent av sin personal) i SIE under de närmaste kvartalen. Bungie säger att detta har möjliggjort att man räddat extra talanger som annars skulle ha påverkats av dagens uppsägningar.

För det andra arbetar Bungie med PlayStation Studios för att bilda en ny, separat intern studio som kommer att fortsätta utveckla ett av sina inkubationsprojekt. Bungie beskriver denna titel som “ett actionspel som utspelar sig i ett helt nytt vetenskapligt-fantastiskt universum.”

Parsons går sedan in på hur Bungie hamnade i denna svåra situation. Han förklarar att teamets mål var att släppa spel inom “tre uthålliga, globala franchiser” och att man satte upp flera inkubationsprojekt för att nå detta mål. Men Bungie fann sig snabbt vara alltför utsträckt. Detta tvingade dess supportstrukturer att växa större än vad man realistiskt kunde stödja, särskilt med tanke på den pågående utvecklingen av två stora titlar i Destiny 2 och den kommande Marathon.

Parsons citerar också att denna snabba expansion kolliderade med en bredare ekonomisk avmattning, den skarpa nedgången i spelbranschen, den blandade mottagningen till Destiny 2: Lightfall och behovet av att ge det nyligen släppta The Final Shape-expansionen för Destiny 2 (som fått kritikermässiga lovord) och Marathon mer utvecklingstid för att säkerställa hög kvalitet. “Vi var överambitiösa, våra ekonomiska säkerhetsmarginaler överskreds därefter, och vi började gå med förlust,” säger Parsons.

“Efter att denna nya kurs blev tydlig visste vi att vi var tvungna att ändra vår riktning och hastighet, och vi gjorde allt vi kunde för att undvika dagens resultat,” skriver Parsons. “Även om omfattande ansträngningar genomförts av våra lednings- och produktteam för att lösa våra ekonomiska utmaningar, var dessa steg helt enkelt inte tillräckliga.”

Dagens uppsägningar kommer cirka åtta månader efter att studion sade upp 100 anställda förra oktober, och är den andra sedan den förvärvades av Sony. Det representerar en annan våg av spelindustrins nedskärningar som har varit utbredda sedan förra året, och förhoppningsvis kan de drabbade personalen landa på fötterna snarare än senare.

Bungie har meddelat att de kommer att genomföra uppsägningar som påverkar över 200 anställda. Denna åtgärd är en del av företagets anpassning till stigande utvecklingskostnader och branschförändringar. Bungies VD Pete Parsons förklarar att det har varit nödvändigt att fatta detta beslut för att omfokusera företaget och att säkerställa hållbara finanser. Trots de svåra nyheterna, kommer de avgående anställda att få ett generöst avgångspaket inklusive uppsägning, bonus och sjukförsäkring.

För att stärka sin integrering med Sony Interactive Entertainment (SIE), planerar Bungie att flytta över ett antal roller till SIE under de närmaste kvartalen. Detta flytt av personal möjliggjorde att ytterligare talanger kunde räddas undan dagens uppsägningar. Dessutom kommer Bungie att arbeta tillsammans med PlayStation Studios för att skapa en ny intern studio som kommer att fortsätta utveckla ett av sina inkubationsprojekt. Detta projekt är beskrivet som ett actionspel som utspelar sig i ett helt nytt vetenskapligt-fantastiskt universum.

Pete Parsons delar med sig av hur Bungie hamnade i denna situation och hur det ledde till dagens beslut. Den snabba expansionen och behovet av att ge mer utvecklingstid åt flera stora titlar ledde till att företagets ekonomiska säkerhetsmarginaler överskreds. Trots omfattande ansträngningar från lednings- och produktteamet var det inte tillräckligt för att undvika dagens resultat. Denna andra våg av uppsägningar på åtta månader är en del av den bredare trenden av nedskärningar som har pågått inom spelindustrin sedan förra året.

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top