Konsumentverket (CFPB) söker återkoppling från spelare när man föreslår en ny regel som kretsar kring in-game valutor och transaktioner som skulle möjliggöra att nuvarande Electronic Fund Transfer Act (EFTA) och de skydd den ger konsumenter, tillämpas på vissa videospelsföretag.
Historiskt sett har EFTA använts för att skydda konsumenter från obehöriga transaktioner och kräver att finansiella institutioner åtgärdar fel och utreder och rättar till olagliga transaktioner. CFPB vill att några av dessa regler även ska gälla för spelföretag vars produkter liknar “konsumenttillgångskonton” som möjliggör konvertering av in-game valuta eller varor till riktiga pengar.
Enligt den tolkningen skulle nya regler tillämpas på spel som Roblox (som låter användare konvertera Robux till amerikanska dollar) och inte spel som Fortnite, där in-game valuta och varor kan köpas men inte kan konverteras till riktiga pengar eller utbytas mellan spelare. Det skulle även troligtvis gälla plattformar som Steam, där användare kan sälja in-game varor som vapenskins och andra kosmetika för kontanter.
Den amerikanska regeringen har begärt att få höra spelares berättelser om mardrömmar kopplade till in-game valutor och transaktioner. Detta kommer som en följd av att Konsumentverket (CFPB) föreslår en ny regel som syftar till att tillämpa Electronic Fund Transfer Act (EFTA) och dess konsumentbeskydd på vissa videospelsföretag. EFTA har traditionellt använts för att skydda konsumenter mot obehöriga transaktioner och felaktigheter inom finansiella institutioner.
Enligt de föreslagna reglerna skulle konsumenttillgångskonton inom spel, där in-game valuta kan konverteras till riktiga pengar eller varor, omfattas av samma regler som ekonomiska institutioner. Detta skulle påverka spel som tillåter användare att konvertera sin in-game valuta till amerikanska dollar, exempelvis Roblox. Däremot skulle spel som Fortnite, där in-game valuta inte kan konverteras till riktiga pengar, inte påverkas av de nya reglerna.
Det förväntas även att spelplattformar som Steam, där användare kan sälja in-game varor för kontanter, skulle beröras av de nya reglerna. Syftet är att öka transparensen och skydda konsumenter mot bedrägerier och obehöriga transaktioner inom spelindustrin. Det återstår att se hur dessa förslag kommer att påverka spelare och företag inom branschen framöver.