“Dragon Age: The Veilguard” Är Respektfull Och Referentiell未ändligt

Med 10 år mellan Dragon Age: Inquisition från 2014, den senaste utgåvan i serien, och den kommande Dragon Age: The Veilguard, vilket är mycket som vilar på den. Det är både en uppföljare till en älskad spel från ett decennium sedan i en av BioWares mest älskade serier, och det är det första BioWare-spelet sedan lanseringen av 2019s Anthem, ett live-tjänst multiplayer-försök EA avslutade mindre än två år senare.

Nyfiken på trycket kring släppet av Veilguard, så pratade jag med BioWare om lärdomar från att följa upp Inquisition och vad det har varit att återvända till denna serie så många år senare.

“Vi börjar i förproduktion,” berättade BioWares general manager Gary McKay för mig när jag frågade om BioWares ledande princip för att utveckla Veilguard. “Vi tillbringade mycket tid med att iterera, experimentera och innovera på olika saker. Till en början handlade det om multiplayer – vi gjorde en ordentlig titt på multiplayer, men vi kände verkligen att vi inte kunde återgå till våra rötter. Och när vi frågade oss själva, ‘Vilket är spelet vi vill utveckla,’ ville vi verkligen återgå till våra rötter, vilket är fantastiskt storytelling. Det handlar om oförglömliga karaktärer. Och det handlar om att ha möjligheten att påverka världen.

“Och vi kände verkligen att multiplayer inte skulle göra det. Men singleplayer-RPG är verkligen var vi ville spendera vår tid, så efter att ha tillbringat den tiden i förproduktion, verkligen fokuserat på vad visionen för detta spel är, och [att få] möjligheten att leverera på det kreativa löftet för detta spel, [nu] är vi verkligen exalterade över det som är på gång.”

McKay säger att Veilguard blandar erfarna veteraner med nya röster och perspektiv, och “det är verkligen viktigt för detta spel.” Till exempel personer som den tidigare Dragon Age-producenten Mark Darrah, som lämnade studion 2021 men nu konsulterar för Veilguard, och kreativa direktören John Epler tillsammans har årtionden av erfarenhet på BioWare. De arbetar med personer som spelets regissör Corinne Busche, som anslöt sig till BioWare strax efter Anthem-lanseringen (men tar med sig en kärlek till Dragon Age från seriens start 2009), varje dag för att utveckla spelet vi kommer att spela i höst.

“Man vill ha olika perspektiv, olika bakgrunder”, säger McKay. “Om du samlar en grupp människor som bara har känt till en sak, där ser du inte kreativitet. Det är inte där innovation kommer ifrån. Innovation kommer när du har […] den där förflutna historien och blandar den med några nya röster och perspektiv.”

Darrah har varit knuten till BioWare på något sätt sedan det tidiga Baldur’s Gate-dagarna, och när jag frågar honom om studions framsteg från den serien till nästa Dragon Age, säger han att det har varit fantastiskt. “Det fantastiska med Veilguard är att detta är spelet där vi till slut sa högt att BioWares största styrka är att berätta historier genom karaktärer. Om du går ända tillbaka till Baldur’s Gate 1, Baldur’s Gate 2, dessa spel berättar historier genom karaktärer, men det fanns ingen intention bakom det. Och i detta spel sätter vi äntligen den intentionen först och främst, sätter karaktärerna främst, bygger spelet omkring dem, runt de där karaktärsmomenten, vilket verkligen är det bästa sättet som BioWare vet hur man berättar historier.”

Jag frågar Darrah om det finns något Veilguard gör som BioWare ville göra på tidigare spel men inte kunde, och han säger, “Berättande genom animering.” I tidigare spel rör sig varje karaktär på “exakt samma sätt”, och alla är homogena på det sättet, säger han. “Om du tar på dig en rustning och sätter på Alistair, såg du precis likadan ut stående bredvid varandra.

“Nu kan vi låta karaktären framträda genom visuellt och rörelse samtidigt som du anpassar dem, vilket helt enkelt inte var möjligt tidigare.”

Han nämner också BioWares förtroende för dess spelutvecklingsmotor för Veilguard, som, precis som Inquisition, använder EAs proprietära Frostbite. “Dragon Age: Origins och Dragon Age II gjorde vad de kunde med den teknik de hade; Dragon Age: Inquisition gjorde ett bra jobb med att använda Frostbite respektive mot motorn,” säger Darrah. “Men med detta spel finns det en bättre förståelse för motorerna över mycket mer tid, men också, tekniken i den hårdvara som spelet kommer att spelas på framåt [är] kapabel att göra mycket mer saker [och] utföra det visuellt till en grad som helt enkelt inte var möjligt i det förflutna.”

Om Inquisition

Med 10 år mellan Inquisition och Veilguard, måste BioWare balansera att tillfredsställa långvariga fans av serien med nykomlingar som hoppar in för första gången. Epler säger att studion har arbetat hårt för att se till att Veilguard är respektfull och referentiell till tidigare spel utan att kännas som att du måste ha spelat Inquisition, Dragon Age II eller Origins för att fullt ut förstå vad som pågår.

“Så medan det finns referenser, det finns ögonblick som vi har återkopplingar, är det verkligen sin egen historia, sin egen fortsättning med en annan ensemble, med olika karaktärer,” säger han. “Historiskt sett har Dragon Age alltid haft en annan ensemble per spel, så det ger oss en hel del frihet när det gäller vad vi vill luta oss mot i det förflutna och vad vi verkligen vill föra in som är nytt och framåtblickande.”

Darrah tillägger att Veilguards händelser utspelas med ett berättelsesyfte för seriens framtid. “Detta är ett spel som tar bollen som Inquisition hade, sätter sin egen twist på det, har sina egna karaktärer, tar sin egen riktning, men fortsätter framåt in i framtiden,” säger han.

“Dragon Age har alltid handlat om förändring. Varje spel har haft en ny protagonist, och det har utforskat sin egen plats hela tiden, och detta spel är inget annorlunda. [Veilguard] gör ett bra jobb med att bygga den broövergången. De riktiga superfansen av Dragon Age har faktiskt gjort en hel del väldigt smarta gissningar, och vissa av dem är ganska rätt om var varumärket är på väg. Det vi behöver se till är att människor som kanske bara har spelat Inquisition förstår vad varumärket egentligen handlar om – det handlar om en ny protagonist, det handlar om förändring, det handlar om evolution – och kom inte in och förväntar dig en direkt uppföljare till ett spel de spelade och sedan bli besvikna. Detta spel är något nytt, något som utvecklas, något som är större än det som kom tidigare, samma som varje spel […] innan det.”

För Busche handlar balanserandet mellan nykomlingar och fans förväntningar i Veilguard om att hantera antaganden. Hon säger att Veilguard äger rum på en del av Thedas BioWare bara har antytt om. Laget har antytt om Grey Wardens fästningen Weisshaupt, djupen av Arlathan-skogen, Rivain-kusten, Nevarras stora nekropolis och Minrathous, men nu kommer spelarna äntligen att besöka dessa platser i spelen.

“Vi har en rik historia av världsbyggande inom IP, så befintliga spelare kommer att vara bekanta med dessa platser och mycket glada att gå till dem och utforska deras mysterier,” berättar Busche för mig. “Men för våra nya spelare, antar vi inte att du vet något om dessa platser. Jag skulle säga att det sträcker sig till karaktärerna också; vi har tagit stor omsorg i hur vi presenterar varje och en varje medspelare och större historisk figur inom spelet [med det i åtanke].”

Epler berättar för mig att Veilguard skiljer sig från Inquisition och andra Dragon Age-spel på sättet att Rook, spelarskarakteren, inte kan rädda världen utan de karaktärer de möter på sin resa.

“Dragon Age har alltid handlat om karaktärer men till viss del har det nästan känts som om vi har haft tur med det,” säger han. “Inquisition är en berättelse där i slutändan, du, huvudkaraktären […] har den största rollen att spela. Vi ville berätta en historia den här gången där du bokstavligen inte kan rädda världen utan dessa karaktärer. Utöver det ville vi också ge dem sina egna bågar som kan löpa parallellt med huvudberättelsen och verkligen ge dem den typen av djup berättande våra fans verkligen uppskattar.”

Även om han är partisk av uppenbara skäl, säger Epler att Veilguard är hans favorit Dragon Age-spel han har arbetat på (och han har arbetat på dem alla, börjar som en kvalitetssäkringstestare på Origins). Han säger att en anledning till detta är berättandet i karaktärerna, kompanjonerna och relationerna.

“De har sina vänskaper, de har sina rivalryer, och lutar sig in i det konceptet”, berättar han för mig. “Du samlar inte bara ihop en grupp människor som kommer att göra vad du än säger. Du samlar en familj, och det blir kärnan i vad Veilguard handlar om. Det handlar om att ta den här gruppen, denna hittade familj, och rädda världen, sida vid sida med dem.”

“För mer information om spelet, inklusive exklusiva detaljer, intervjuer, videofunktioner och mer, klicka på knappen för Dragon Age: The Veilguard-hubben nedan.”

Med 10 år mellan Dragon Age: Inquisition från 2014 och den kommande Dragon Age: The Veilguard är det tydligt att mycket har förändrats och utvecklats under denna tid. The Veilguard är BioWares första spel sedan Anthem från 2019 och företaget har verkligen tagit till sig av de lärdomar de har dragit från tidigare spel inom serien. Genom att fokusera på fantastisk storytelling, oförglömliga karaktärer och möjligheten att påverka världen har BioWare tagit tillbaka fokuset till singleplayer-RPG och lämnat idén om multiplayer bakom sig.

I Veilguard har BioWare blandat veteraner med nya röster och perspektiv för att skapa något nytt och spännande. Spelet sätter karaktärerna i centrum och erbjuder en ny twist på historieberättande genom animering. Med en förståelse för och erfarenhet av motorn Frostbite, bygger BioWare en värld och ett spel som är visuellt imponerande och tekniskt avancerat. Dessutom har studion tagit hänsyn till både långvariga fans och nykomlingar genom att skapa en berättelse som är respektfull och referentiell till tidigare spel utan att vara beroende av att ha spelat dem för att förstå innehållet.

Med en ny protagonist och en historia som tar sin egen riktning, skapar Veilguard en broövergång mellan tidigare spel och framtiden för Dragon Age-serien. Genom att utforska platser som tidigare bara antytts och genom att fördjupa karaktärernas band och relationer, erbjuder spelet en unik upplevelse som förväntas tilltala både gamla och nya fans av serien. Med fokus på familjen och den hittade gruppen av karaktärer som måste samarbeta för att rädda världen, lovar Veilguard att bli ett episkt äventyr som inte får missas.

Related Articles

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top