FTC motstridar Xbox Game Pass-prisökningar

Förra veckan meddelade Xbox att man inför nya Game Pass-nivåer och höjer sina prenumerationspriser för befintliga medlemmar den 12 september. Federal Trade Commission (FTC) tog upp dessa förändringar i en ansökan igår till US Court of Appeals for the Ninth Circuit.

Microsoft avslöjade en ny nivå som kallas Xbox Game Pass Standard, en månatlig prenumeration på $15 för nya medlemmar som inte inkluderar dag ett-släpp, EA Play, PC Game Pass och molnspel. Xbox Game Pass Ultimate, som inkluderar dessa förmåner, får sitt månatliga pris höjt från $17 till $20. Xbox Game Pass Core, som endast erbjuder onlinespel och en mindre bibliotek, höjer sin årliga prenumeration från $60 till $75 (den månatliga avgiften på $10 förblir oförändrad). PC Game Pass ökar från $10 per månad till $12.

Förutom det så är den nuvarande $10,99 Game Pass för Console inte längre tillgänglig för nya prenumeranter från och med den 10 juli. Om befintliga prenumeranter inte förnyar sitt medlemskap kommer de permanent att bli låsta ur den här nivån och måste prenumerera på ett annat, dyrare medlemskap.

I ansökan kritiserar FTC Microsofts nedläggning av Game Pass för Console och hävdar att användarna måste betala en betydande prisökning (81%) för att byta till Game Pass Ultimate. De som inte är villiga att göra det måste nöja sig med Game Pass Standard, vilket FTC beskriver som en “degraderad produkt” eftersom den inte inkluderar dag ett-släpp.

FTC var den främsta motståndaren mot Microsofts förvärv av Activision Blizzard och ser denna åtgärd som bevis på sina farhågor över köpet.

FTC kallar prisökningarna “inkonsekventa” med det fall Microsoft gjorde under Xbox FTC-rättegången förra året. De hävdar att Microsoft lovade att “förvärvet skulle gynna konsumenterna genom att göra [CoD] tillgängligt på Microsofts Game Pass samma dag som det släpps på konsol (utan prisökning för tjänsten baserad på förvärvet).”

Den sista delen hänvisar till Call of Duty: Black Ops 6:s (den första nya titeln som släpps efter förvärvet) lansering den 25 oktober på Game Pass Ultimate, cirka en månad efter prishöjningen av prenumerationen.

För en vecka sedan meddelade Xbox att de planerar att höja priserna för Xbox Game Pass och introducera nya medlemsnivåer, vilket har väckt stor oro hos Federal Trade Commission (FTC). Enligt FTC:s ansökan till US Court of Appeals for the Ninth Circuit är man kritisk mot de planerade förändringarna och menar att de kan leda till betydande prishöjningar för konsumenterna.

Microsoft har avslöjat att man inför en ny medlemsnivå kallad Xbox Game Pass Standard, till en månadskostnad av $15 för nya medlemmar. Samtidigt höjs priset för Xbox Game Pass Ultimate från $17 till $20 per månad. FTC är särskilt oroade över att den nuvarande Game Pass för Console, till en kostnad av $10,99 per månad, inte längre kommer att vara tillgänglig för nya prenumeranter. Detta innebär att befintliga medlemmar måste uppgradera till det dyrare Ultimate-paketet om de vill fortsätta att få tillgång till dag ett-släpp och andra förmåner.

FTC hävdar att dessa prisjusteringar strider mot löftet som Microsoft gav under Xbox FTC-rättegningen förra året, där man lovade att göra Call of Duty-titlar tillgängliga på Game Pass utan extra kostnad. Även om detta löfte kommer att infrias med lanseringen av Call of Duty: Black Ops 6 på Game Pass Ultimate, så kommer det att ske efter den planerade prishöjningen. FTC ser detta som ett bevis på att de tidigare farhågorna kring Microsofts förvärv av Activision Blizzard kan komma att besannas.

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top